סוגיית המבנים החקלאיים הינה סוגיה מורכבת לאור השאיפה לשמירה והגנה, ככל הניתן , על שטח פתוח ועקב הרצון לתת מענה לצרכים החקלאיים ולעיתים לבצע הקמת מבנים חקלאיים בנחלה.
בנושא הקמת מבנים חקלאיים, ישנה הסדרה ,שמטרתה להגיע לאיזון בין הצרכים השונים וכחלק ממדיניות של חקלאות בת קיימא.
כיום החקלאות הינה ענף כלכלי סופר חיוני, שמתעסק בשני תחומים עיקריים בתחום המזון : גידולים חקלאיים וגידול בעלי חיים. כמו כן, החקלאות בישראל באה לידי ביטוי בתעסוקה, שמירה על רצף שטחים פתוחים, תחומי אקולוגיה ועוד. עקב הדינאמיות של החקלאות יש צורך בהתייעלות תמידיתעל מנת להתאים אותה גם לצרכים הטכנולוגיים וגם לכלכלה ,שמתפתחת באופן רציף.
כאשר רוצים להקים מבנה חקלאי , יש לבצע הבחנה נכונה ביחס לפרטים ,הכרוכים בכך ,כגון תנאים סטטוטוריים, קירבה למוסדות ציבוריים, ועוד שיקולים רבים ברמת התשתיות על מנת להביא בחשבון את השיקולים החקלאיים.
מהו מבנה חקלאי?
מבנים חקלאיים הינם מבנים, התומכים בפעילות החקלאית ומשמשים במישרין לייצור חקלאי או לגידול בעלי חיים.
פירוט סוגי המבנים החקלאיים:
1.מבנים ,בהם מתבצעת פעילות הייצור החקלאי:
– מבני לגידולי צמחים: חממות, כיסויי רשת, מנהרות גידול ועוד.
– מבנים לגידול, אחזקה או טיפול בבעלי חיים.
2. מבני שירות לטיפול בתוצרת חקלאית לאחר קטיף, כגון: אחסון, קירור, מיון ואריזה.
3. מבני שירות אחרים כגון: סככות ומחסנים לציוד וכלים, מבני ם למגורים של עובדי זרים, סככות ומחסנים לאחסנת תוצרת חקלאית ומבנים לאחסון מזון של חיות משק.
כיצד ניתן לקבל היתר עבור הקמת מבנה חקלאות ?
היתר זה דורש לעבור דרך 3 גופים מרכזיים והם: ועדה מקומית, מנהל ומשרד החקלאות. הגוף הראשון ,שבו כדאי להתמקד, הוא משרד החקלאות, שכן הוא ידרוש הוכחת זיקה לחקלאות ,ובנוסף יבחן את מכסת המבנים ,אשר מוקנית בהתאם לפעילות החקלאית ,אשר מתבצעת או עתידה להתבצע.
על מנת לבצע בחינה מקדימה יש לעיין בחוברת ההוראות של משרד החקלאות עבור "מדיניות , הנחיות וקריטריונים לתכנון מבנים חקלאיים", שם מופיעה טבלה מסודרת ,אשר מפטרת את מכסת המבנים, המוקנית עבור כל סוג של פעילות חקלאית.
חשוב מאוד – ישנן כל מיני דילמות אודות הקמת מבנים חקלאיים בנחלות, הקשורות למנהל מקרקעי ישראל.אלו המשתנות ביחס לפרשנויות ותקדימים משפטיים, אשר יוצרים דילמה מצד המתכנן ,ולכן חשוב להיוועץ עם חברה, המתעסקת בכל תחומי הקמת המבנים החקלאיים על מנת להימנע מחוסר ידיעה ועוגמת נפש רבה.
בסופו של יום, יש להבין ,שהמבנים החקלאיים אמורים לתת תמורה לפיתוח ולחקלאות במדינת ישראל, ולכן היכולת לתת מענה הולם לצורך הקיים במשק הישראלי הינו רעיון חשוב , שיש לקחת בחשבון לפני תכנון המבנה החקלאי המתאים.
קובץ של משרד החקלאות ופיתוח הכפר – מדיניות , הנחיות וקריטריונים לתכנון מבנים חקלאיים
האם ניתן לקבל היתר למבני חקלאות ישנים ,שנבנו ללא היתר לאחר שנת 1965?
כאשר קיים מבנה ,אשר נבנה ללא היתר בנייה, התהליך די זהה לקבלת היתר חדש.אותם הגופים, אותן הדרישות לביצוע חקלאות בפועל, אך יש צורך לבחון מספר קריטריונים נוספים:
1. התאמה לחוקי התב"ע המקומית – חריגות מקו בניין וגבול ומגרש. פעמים רבות ישנן סככות ומבנים חקלאים, אשר חורגים מגובלות המגרש וקווי הבנייה, דבר שידרוש מאיתנו לבקש הקלות ככל שניתן מהוועדה המקומית או לגשת לתהליכים של שינוי גבולות ע"י שינוי תב"ע נקודתית.
2. קונסטרוקציה תקינה – מבנים קיימים, ייתכן ויידרשו בחיזוקים מתאימים על מנת לקבל חתימה של מהנדס על תוכניות ההגשה.
מעוניינים להקים מבנה חקלאות? לאשרר מבנים קיימים ?
לפני שאתם מוצאים לא מעט כסף על תוכניות הגשה , פנו אלינו לייעוץ ראשוני.
משרד – 03-3816363
מייל – [email protected]
כתובת – התקשרות 5, אשדוד