שימוש חורג ומבני פל"ח – פעילות לא חקלאית
הקמת מבנים בנחלה לשימושי תעשייה, מסחר, אחסנה, חינוך, משרדים ותיירות הם חוד החנית בפיתוח המשק. היכולת לקיים פעילות שאינה חקלאית בנחלה פורסת מגוון אפשרויות רחב לניצול מבנים ושימושים חדשים בנכס.
צימרים, מבני אחסנה, סדנאות ומשרדים לאט לאט מופיעים יותר ויותר בנחלות ברחבי הארץ. מבנים אלה משמשים את בעלי הנחלה ומהווים מנוף לצמיחה ושגשוג של המשק החקלאי.
איך אדע האם גם אני יכול להקים מבנה פל"ח אצלי בנחלה?
ראשית, יש לבחון האם קיימת תב"ע בתוקף המאפשרת פעילות לא חקלאית החלה על הנחלה, על המושב או על המועצה האיזורית כולה. במידה ואכן קיימת תב"ע כזו, יש לבחון מה הם השימושים המותרים המפורטים בה ואת התנאים ודרישות הבינוי שלהם. אם הפעילות שאני מעוניין לקיים במבנה נמצאת בטבלת השימושים המותרים יהיה ניתן להקים את המבנה בהתאם להנחיות והמגבלות של כל שימוש ושימוש.
כידוע, הקמת מבני פל"ח מתאפשרת רק בגבולות חלקת המגורים ועל כן יש לבחון את מיקום המבנה וגודל המבנה בהתאם למצב הבנוי בנחלה.
מה חשוב לדעת בנוגע למבני פל"ח?
היכולת להקים מבנה פל"ח או שימוש חורג דורשת תכנון מקדים שיכלול את כלל המשתנים והסכנות שיצוצו במהלך הדרך. הקמת מבנה מסוג זה כרוכה בתשלומים בסכומים לא מבוטלים ולכן חשוב לדעת מראש את העלויות הכרוכות בדבר, דרישות הרגולטוריות עבור כל מבנה ומבנה והיכולת להניב מהמבנה בצורה מספקת.
השלב העיקרי בדרך להקמת מבני פל"ח/שימוש חורג היא קבלת היתר בניה. תהליך שמצריך אנשי מקצוע כגון אדריכלים/מהנדסים לתכנון המבנה וסביבתו, שמאים/כלכלנים להיערכות כספית וגיוס הון, וליווי מקצועי שוטף לקידום ההליכים אל מול הרשויות השונות.