פיצול נחלה

פיצול נחלה, פרצלציה, פיצול מגרש ועוד, כל אלו שמות להליך שבו מפצלים את הנחלה ל-2 חלקות נפרדות. פיצול נחלה הוא פתרון נפוץ לחלוקה בין יורשים, סכסוכים משפחתיים ובעיות כלכליות של בעלי הנחלה. 

הליך פיצול הנחלה מאפשר להפוך חלק מחלקת המגורים שבמשק לחלקה נפרדת בפני עצמה, כך שאותה ניתן להוריש, לתת במתנה או למכור לבעלים נפרד מבעל הנחלה. הליך פיצול הנחלה מפריד מגרש בגדלים של בין 350-500 מ"ר (בדרך כלל), ומאפשר הקמת יחידת דיור נפרדת מהמשק על המגרש. ניתן לפצל גם מגרש ריק וגם מגרש עם בית בנוי, הכל בהתאם למצב הבנוי בנחלה. רבים לא מודעים לכך אך כיום, ניתן גם לפצל שתי מגרשים מנחלה!

חברתנו מתמחה בפיצולי נחלות ותדע לבצע עבורכם את כל התהליך מהתחלתו ועד לסיומו כולל איגוד כלל בעלי המקצוע הדרושים להשלמת התהליך בהצלחה. הליווי שלנו כולל גם התנהלות מול הרשויות השונות וקידום התיק בין הגופים השונים, ליווי וייעוץ שוטף לאורך כל הדרך, תכנון מקדים והכנת המשפחה לתהליך מכל הבחינות.

מה עליי לעשות בכדי לפצל מגרש מנחלה?

בכדי לפצל מגרש מנחלה יש מספר תנאים שחשוב להכיר לפני הכניסה לתהליך:

  1. על המשק להיות מוסדר על כל חלקיו. מתלבטים איך להסדיר? מעוניינים לדעת אם המשק שלכן מוסדר? פנו אלינו או למידע נוסף על הסדרת נחלה– 
  2. היוון נחלה – התנאי השני לפיצול נחלה הוא שהנחלה תיהיה מהוונת, שכן לא ניתן לבצע עסקה לפיצול מול רמ"י כאשר המשק לא מהוון. למידע נוסף בנושא היוון 
  3. תב"ע (תוכנית) תקפה לפיצול – על הנחלה חייבת לחול תכנית תקפה המאפשרת פיצול מגרש מנחלה. התוכנית יכולה להיות כחלק מהתב"ע המושבית או כתב"ע פרטנית שנעשתה עבור המשק הספציפי. בתוכנית זו נציין את זכויות הבניה במגרש המפוצל והזכויות שישארו במשק, את ההנחיות להקמת מבנים במגרש המפוצל ואת גבולות המגרש המפוצל.
  4. השארת בית מגורים אחד לפחות עם זכויות של 160 מ"ר בנחלה – בכל תוכנית לפיצול שתהיה עלינו להשאיר בית מגורים אחד לפחות בנחלה, כלומר לא ניתן לפצל מגרשים כך שנבחלה לא ישאר בית מגורים קיים! לדוגמא: אם קיימת תוכנית בה בנחלה יהיה מותר 2 בתים בלבד, ומתוכה נפצל 2 מגרשי מגורים, לא ישאר בנחלה אף בית מגורין ולכן התוכנית נוגדת את החלטות רמ"י. על כן, במקרים כאלה יש להכין תוכנית שתאפשר הקמת 3 יח"ד במשק ומתוכם נוכל לפצל 2 מגרשי מגורים. חשוב להדגיש שבנחלה חייב להישאר בית אחד בנוי!
  5.  תצ"ר – תוכנית לצרכי רישום – לאחר כניסת התב"ע לתוקף ובכדי לבצע עסקה לפיצול מול רמ"י יש לרשום את המגרש שפוצל כחלקה נפרדת מהנחלה. הליך זה נעשה מול מפ"י שרושמים את החלקה החדשה ומסמנים את הגבולות החדשים שיצרנו.

כמה עולה פיצול מגרש?

עלויות פיצול המגרש תלויות בערך הקרקע שבו הנחלה נמצאת (שווי במרכז הארץ שונה משווי בפריפריה) ומהזכויות שקיימות במגרש המפוצל (ככל שיהיו בו יותר זכויות כך נשלם יותר).

העלויות כוללות בתוכן את המרכיבים העיקריים הבאים:

תשלום עבור היוון הנחלה – דמי חכירה 3.75% או דמי היוון 33%

תשלום דמי היוון עבור המגרש המפוצל – 33% משווי המגרש המפוצל

תשלום היטלי השבחה – לועדת התכנון והבניה

תשלומים למיסוי מקרקעין – כגון מס שבח, מס רכישה אם יש וכו'

תשלומים לבעלי מקצוע עבור ביצוע התהליך

כל אלו יחד מסתכמים לסכומים לא מבוטלים שכדאי לדעת עוד לפני היציאה לתהליך! מועניינים לדעת כמה יעלה פיצול מגרש אצלכם בנחלה? פנו אלינו לקבלת מידע נוסף בנושא.

היתרון המרכזי בפיצול הוא היכולת לייצר יחידת מגורים נפרדת מהמשק ובכך לפתור סכסוכים רבים, לבצע חלוקה נאותה ולהקנות ישות משפטית נפרדת לאדם אחר מבעל הנחלה. מעבר לכך, בפיצול הנחלה טמון פוטנציאל כלכלי רווחי לבעל נחלה המעוניין בכך. 

למאמר מורחב בנושא

אל תשכחו להצטרף
לניוזלטר שלנו
ולהישאר מעודכנים
בכל המידע הרלוונטי