הקמת מבנים חדשים בנחלה היא ללא ספק מרכיב מרכזי בפיתוח המשק. הקמת מבני מגורים, מבני חקלאות, מבני פל"ח ממ"דים ועוד, דורשים הסתכלות מרחבית על הנחלה בכללותה ותכנון ספציפי עבור כל מבנה ומבנה כך שישמש כראוי את בעלי הנחלה, יעמוד בדרישות הרגולטוריות ויהווה בסיס לצמיחת המשק – בהתאם לחזון העתידי של הנחלה. הקמת מבנים חדשים תאפשר למשק לצמוח אל הפוטנציאל הגלום בו ע"י שימוש עצמי ומתן מענה לצרכי המשפחה, יצירת הכנסה פאסיבית וכמובן השבחת הנכס.
בבואנו לתכנן מבנים חדשים בנחלה יש לקחת בחשבון היבטיים תכנונים כגון מיקום המבנה, השימוש שיותר בו, זכויות הבניה בנחלה ואת החזון העתידי של הנחלה בכללותה.
חשוב לבחון את הדרישות הרגולטוריות עבור כל מבנה למשל עמידה בחוקי תכנון ובניה, הנחיות רמ"י, עמידה בדרישות משרד החקלאות, משרד הבריאות, פיקוד העורף, כיבוי אש וכו' שכן לכל גוף שכזה דרישות ומסוכות משלו.
בנוסף יש להתחשב בהיבטים כלכלים כגון: העלויות הדרושות בכדי לאשר את המבנה (עלויות בניה והקמה, דמי היתר, דמי שימוש, היטלי השבחה, אגרות, שכר בעלי מקצוע ועוד), היכולת הכלכלית לממן את הקמת המבנה ואת הכדאיות הכלכלית הנובעת מהשימוש בו.
בכדי לתכנן מבנה חדש בנחלה חשוב להגדיר מראש את הצרכים לשמם המבנה יוקם, לתכננו מראש בהתאם לאופי הפעילות שיתבצע בו והשתלבותו כחלק מהחזון העתידי של הנחלה.
ההצלחה להקים מבנה חדש במשק תלויה בליווי וייעוץ מקצועי, החל מבחירת השימושים הנכונים ועד להקמתם בפועל, היערכות כלכלית מתאימה ומציאת פתרונות לחסכון בעלויות, קידום הליכים וקיצור זמני רגולציה, פיקוח צמוד על עבודת בעלי מקצוע וקבלנים שונים. הידע, הניסיון והקשרים האישיים הם המפתח להצלחה בתהליך שכזה.